Kijev, 10. rujna 2020.

Kijevski investicijski forum

Razvoj Kijeva u karantenskim uvjetima, posljedice pandemije zaraze COVID-19 i iskustvo drugih gradova i zemalja bile su glavne teme Kijevskog investicijskog foruma koji je održan 10. rujna u Kijevu. Tijekom pet godina, Kijevski investicijski forum postao je velika platforma za zajedničke projekte gradskih vlasti, poslovne zajednice i javnog sektora.

Koncept ovogodišnjeg Kijevskog investicijskog foruma bio je preispitivanje gradske infrastrukture s obzirom na vjerojatnost pojava pandemija sličnih koronavirusu. Sudionici Foruma bili su stručnjaci iz različitih područja, lideri javnog mnijenja, diplomati, predstavnici vlasti i poslovnih krugova.

Konstatirano je da su snažno lokalno gospodarstvo, razvijena infrastruktura, potpuna samodostatnost i osiguranje opskrbe vlastitim snagama, kao i kohezija zajednice, preduvjeti za učinkovit rad modernog grada u dugotrajnoj karanteni. Osim toga, podrška lokalnih proizvođača i poljoprivrednika, ključna je za osiguravanje nesmetanog poslovanja. Zato je „Idi lokalno. Misli globalno“ postao moto Foruma koji je otvorio kijevski gradonačelnik Vitaliy Klichko.

U radu Foruma sudjelovali su veleposlanici SR Njemačke i Italije, kao i gosti iz Poljske i Slovačke, a prisustvovali su predstavnici diplomatskih misija, među kojima i RH.